
ב-21 בנובמבר התכנסו במרכז יצחק רבין למעלה מ-150 משתתפים לכנס השנתי ה-6 של מכון מיתווים, שנערך בשיתוף עם קרן אברט ישראל. הכנס השנה התמקד ב" יחסי החוץ של ישראל בין המשכיות לשינוי". בין הדוברים הנודעים היו נשיא מדינת ישראל (מר יצחק הרצוג), שליח האו"ם לתהליך השלום במזרח התיכון (מר טור וונסלנד), מנכ"ל משרד החוץ (מר אלון אושפיז), השרה להגנת הסביבה (גברת תמר זנדברג), מנהלת הברית לשלום במזרח התיכון (ALLMEP) (הודא אבו ערקוב), וכן מומחי מיתווים, חברי הקהילה הדיפלומטית בישראל ועיתונאים וחוקרים מומחים.
בפאנלים מעוררי המחשבה דנו בנושאים רלוונטיים ביותר להווה ולעתיד של מדיניות החוץ של ישראל. בין הנושאים שדנו בהם היו היחסים אזוריים בין ישראל לאזור המזרח התיכון וצפון אפריקה (MENA) ואירופה; הפוטנציאל והאתגרים של שיתוף פעולה סביבתי ודיפלומטיה אקלימית; תהליך השלום והיחסים עם הפלסטינים; תפקידה של הקהיליה הבינלאומית ויחסה של הממשלה החדשה כלפיה. התברר כי לאף אחד מהנושאים הללו במדיניות החוץ הישראלית לא ניתן לגשת בנפרד, אלא הם תלויים זה בזה במובנים רבים. זה למשל בא לידי ביטוי בפוטנציאל שיתוף הפעולה בנושא האקלים. כיצד יכולה ישראל לשתף פעולה באופן מעשי עם אירופה ועם מדינות המזרח התיכון ואיזה תפקיד ממלאים הדיפלומטיה האקלימית והסכסוך בכך, הם נושאים שנדונו בלהט.
עלה בדיונים הטיעון כי יחסי שיתוף פעולה עם ישראל, כמו למשל בנושאי גז ואנרגיה מתחדשת, אינם יכולים לשלול את הנושא הפלסטיני. בהתייחס לסכסוך ולתהליך השלום, שליח האו"ם, מר טור וונסלנד הדגיש את תפקידו של האו"ם וכן שהקהיליה הבינלאומית צריכה לתמוך בשיתוף פעולה בחברה האזרחית, במיוחד בזמנים שבהם שיחות שלום רשמיות אינן על סדר היום הפוליטי.
בנוסף, הדגישה הודא אבו ערקוב, המנהלת הפלסטינית של ALLMEP כי יש לשבש את הסטטוס קוו ויש לגייס ולתמוך בבני נוער, פלסטינים וישראלים, הפועלים למען שינוי ושלום. נותר לראות כיצד ממשלתו הקרובה של נתניהו תמצב את עצמה בעניינים הנדונים הללו.
מעבר לנוכחים פיזית באירוע, יותר מ-100 משתתפים מקוונים עקבו אחר הוועידה באמצעות הזום. הקלטת הכנס זמינה כאן: קישור יתווסף בקרוב.